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Office of the District Attorney  
of Perry County, Pennsylvania 

 
LOCAL OPTION SMALL GAMES OF CHANCE ACT- FREQUENTLY ASKED QUESITONS- 

============================================================================= 

Disclaimer: 

Nothing in this document is intended to provide legal advice. It is provided only for general 
information and is not intended to address any individual’s particular situation or constitute any form 
of advice or recommendation. The information provided in this document is subject to change based 
on developments in the laws of Pennsylvania. 

Frequently asked questions about the BINGO LAW-  

Preface: 

This list of frequently asked questions is meant to address only the most common questions 
asked about small games of chance.  The list is in no way intended to address all the rules and 
regulations that govern the conduct of small games of chance, nor does it constitute legal advice.  
Organizations that are interested in applying for a Local Option Small Games of Chance License 
should become familiar with the Pennsylvania Local Option Small Games of Chance Act (the 
Act), 10 P.S. §328.101, et seq. and the Small Games of Chance Overview prepared by the 
Pennsylvania Department of Revenue. 

 

Q:      What law governs the conduct of small games of chance? 

A:      The Pennsylvania Local Option Small Games of Chance Act (the Act), 10 P.S. §328.101, et 
seq.   The Act allows certain nonprofit organizations, known as “eligible organizations”, to conduct 
specific small games of chance for the purpose of raising funds for the promotion of “public interest 
purposes”. 

 

Q:      Does a Local Option Small Games of Chance License permit all forms of gambling? 

A:     No, most definitely not!  Gambling is illegal unless the activity is specifically authorized by the 
Pennsylvania Legislature.  Only those specific types of small games of chance as defined by the Act 
are permitted by virtue of being licensed under the Act.   Currently permitted by the Act are: 

    Punchboards 

Pull-Tabs 
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Raffles (includes lotteries) 

Daily Drawings 

Weekly Drawings 

Raffles 

Raffle auctions 

50/50 drawings (including major league sports drawings) 

Race Night Games 

Pools (Excluding Sports Pools)  

 

Q:     Who can apply for and be granted a Local Option Small Games of Chance License? 

A:     A license cannot be granted to an individual.   Only an “eligible organization” as defined in 
§328.103 of the Act can apply.  Members of interested organizations should refer to §328.103 of the 
Act or to the Pennsylvania Department of Revenue Small Games of Chance Overview prepared by 
the Pennsylvania Department of Revenue. 

 

Q:     Are there different types of license? 

A:     Yes.   There are two types of licenses, a “Regular License” which permits year-long gaming 
and a “Monthly License” which permits gaming for 30 consecutive days.  Finally, a “Special 
Permit” is required for each raffle with a prize in excess of $3,000.00.   

 

Q:     What is the fee for the various licenses? 

A:     The fee for a regular license is $125.00.                                                                                                                                                                                                                                                                                             
The fee for a monthly license is $25.00.                                                                                                                                                                                 
The fee for a special license is $25.00. 

 

Q:     How long is a license valid? 

A:     A regular license is valid for one year from date of issue.  A monthly license is valid for the 
month it is issued for.  A special permit is valid only for the specific raffle it applies to. 
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Q:     Can an eligible organization permit its license to be used by another organization to play small 
games of chance? 

A:     No.    Only the organization in whose name the license is issued may conduct small games of 
chance. 

 

Q:     Can an auxiliary to an eligible organization use the license of the eligible organization to conduct 
small games of chance? 

A:     Yes.  Auxiliary groups within eligible organizations shall be eligible to conduct small games of 
chance using the license issued to the eligible organization provided that the auxiliary group or 
groups are listed on the application for license and the license of the eligible organization.  Auxiliary 
groups shall not include branches of lodges or chapters of a Statewide organization. 

 

Q:     Can an auxiliary to an eligible organization apply for and obtain its own license to conduct small 
games of chance? 

A:     No.     

 

Q:     How does an organization establish that it is an eligible organization? 

A:     The organization must meet the definition of an eligible organization found in §328.103 of the 
Act.  The organization must be in existence for one year prior to the application for a license.  Upon 
making application for a Local Option Small Games of Chance License, the organization’s Articles of 
Incorporation and/or bylaws must accompany the application.  If the organization is not incorporated, 
it must provide its bylaws and any other documentation that sets forth the organization’s executive 
structure and purpose, most importantly providing for a President and Secretary.  The 
documentation that must accompany the license application can be found at the bottom of page 2 of 
the application. 

 

Q:     Is a criminal history check (background check) required for officers of the eligible organization? 

A:     No, a background check is no longer required. 

 

Q:     Are school districts eligible for licensing under the Act? 
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A:     No, public school districts, nor any political subdivision are not eligible for licensing.  Parochial 
schools are eligible for licensing if they otherwise met the requirements for an eligible organization. 

 

Q:     Are political parties eligible for licensing under this Act? 

A:     No.  However, an organization, whose purpose is non-partisan such as devoted to non-partisan 
voter registration efforts, would be eligible if they otherwise met the requirements for an eligible 
organization. 

 

Q:     What does the eligible organization do once it has completed its application for a license and 
prepared the necessary accompanying documentation? 

A:     The application and required documentation must be brought to the Perry County Treasurer’s 
Office, located in the Veterans Memorial Building at 25 West Main Street, New Bloomfield, PA  
17068, for review.   If the application and documentation comply with the requirements of the Act, the 
license will be issued immediately upon payment of the applicable fee by check. 

 

Q:     Is it possible the Perry County Treasurer’s Office might decline the license? 

A:     Yes, if the applicant does not meet the definition of an “eligible organization” under the Act, or 
the application is incomplete, the required documentation is deficient, or there is another question 
about compliance, the Perry County Treasurer’s Office will decline to issue the license. 

 

Q:     Can anyone from the organization bring the application and documentation to the Perry County 
Treasurer’s Officer? 

A:     Yes, as long as they are a “bona fide member” of the organization as defined by the Act and the 
application has been completed in its entirety, is signed by the President or Secretary of the eligible 
organization and the application is notarized. 

 

Q:     Will documentation that must accompany a license application be returned? 

A:     No, it will be filed by the Treasurer with the application and becomes public information. 
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Q:    Must the association provide the documentation listed on Page 2 of the application each time the 
application is made for a license. 

A:     Under the current procedure followed by Perry County Treasurer’s Office, unless specifically 
asked for, the documentation listed on Page 2 does not have to be provided again where no changes 
to the documentation have been made and no lapse in licensing has occurred.  If the documents can 
not be located in the Treasurer’s office from a prior year application, they will be requested for 
delivery. 

 

Q:    Once issued can a Local Option Small Games of Chance License be revoked? 

A:     Yes, the Perry County Treasurer can revoke a license upon recommendation of the District 
Attorney, if it is found that the grounds for revocation listed in §701 of the Act exist. 

 

Q:     Who investigates violations of the Local Options Small Games of Chance Act? 

A:    The District Attorney is charged with investigating violations of the Act; however, any state, 
county or local law enforcement official is empowered to investigate violations of the Act. 

 

Q:     Do some municipalities prohibit small games of chance? 

A:     Yes.   Small games of chance may only be played in those municipalities that have approved 
the licensing and conduct of small games of chance by voter referendum.    

 

Q:     Where must small games of chance be played? 

A:      A licensed eligible organization normally conducts their games of chance at a premise which is 
the operating site of the eligible organization, but a licensed eligible organization may select another 
premise or other location not prohibited by local ordinance, which they have identified on their 
application as a licensed premise. 

 

Q:     Are there age restrictions on who can play games of chance? 

A:     Yes.  No one under 18 years of age may play small games of chance. 
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Q:     Can anyone conduct small games of chance for an eligible organization? 

A:     No, only a “Bona fide member” of the eligible organization who is at least 18 years of age as 
defined by the Act may conduct small games of chance on behalf of the eligible organization. 

 

Q:     Can members of an eligible organization be paid or otherwise compensated for conducting 
small games of chance on behalf of an eligible organization. 

A:     No, the Act specifically prohibits anyone from being paid or compensated in any manner for 
conducting small games of chance. 

 

Q:     Where does an eligible organization obtain small games of chance? 

A:     Other than raffle tickets, an eligible organization must purchase small games of chance from a 
licensed Distributor.  A list of licensed distributors is available from the Perry County Treasurer. 

 

Q:     Are there restrictions on advertising small games of chance? 

A:     Yes. §328.704 of the Act states: “It shall be unlawful for any eligible organization or person to 
advertise the prizes or their dollar value to be awarded in games of chance, provided that prizes may 
be identified on raffle tickets.   Notwithstanding the prohibition of advertising contained within this 
section, an eligible organization may advertise prizes and values thereof in periodic publications 
which are limited in their circulation to members of the eligible organization.” 

 

Q:     Must an eligible organization maintain records concerning its conduct of small games of chance. 

A:     Yes.  A licensed eligible organization is required to keep records related to games of chance 
activity sufficient to demonstrate the organization’s compliance with the law upon inspection or audit.   

 

Q:     Are there any resources available to assist a licensed eligible organization organize and 
maintain its records? 

A:     Yes.   The Pennsylvania State Police Bureau of Liquor Control Enforcement makes available 
various recordkeeping tools on its website to facilitate proper record-keeping. 
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Q:     Are there limitations on what an eligible organization may use the proceeds of small games of 
chance for? 

A:     Yes.   The Act permits the proceeds to be used for only “Public Interest purposes” as defined 
in §328.103 of the Act. 

 

Q:     Are there limits on prizes? 

A:     Yes, there are very specific prize limits.  Prize limits can be found in   §328.302 of the Act.  
Members of eligible organizations should review the Act and the Small Games of Chance Overview 
prepared by the Pennsylvania Department of Revenue for an explanation of prize limits.  The Local 
Option Small Games of Chance Act and the Overview can be viewed or downloaded from this site. 

 

Q:    Are there specific guidelines for what information must be contained on a raffle ticket? 

A:     Yes.  The Pennsylvania Department of Revenue is charged with promulgating rules and 
regulations for the operation of small games of chance.   

 The following section of the Pennsylvania Administrative Code, Title 61 (Revenue) addresses 
this question: 

§ 901.745 Printing requirements 

The following information shall be printed upon each raffle ticket sold: 

(1) The dates and times of the drawings. 
(2) The location of the drawings. 
(3) The name of the licensed eligible organization conducting the raffle. 
(4) The games of chance license number of the licensed eligible organization. 
(5) The special raffle permit number, if applicable. 
(6) The price of the ticket. 
(7) The prize or prizes to be awarded. 

 

Q:    Must raffle tickets be accounted for in a certain manner? 

A:     Yes.  The Pennsylvania Department of Revenue is charged with promulgating rules and 
regulations for the operation of small games of chance.   

The following section of the Pennsylvania Administrative Code, Title 61 (Revenue) addresses this 
question: 

§ 901.743 Raffle tickets. 
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 (a)  Tickets for entry into a raffle shall be sold or issued separately and each ticket shall constitute a 
separate and equal chance to win with other tickets sold or issued. A person may not be required to 
obtain more than one ticket, or to pay for anything other than the ticket, to enter a raffle. 

 (b)  Tickets for use in a raffle must have a stub or other detachable section, be consecutively 
numbered and be accounted for separately through the use of a log book showing to whom the 
tickets were given to be sold. The ticket stub or other detachable section of the ticket must bear a 
duplicate number corresponding to the numbers on the ticket and contain the purchaser’s name, 
complete address and telephone number. Both parts must be imprinted with sequential numbers 
commencing with the number ‘‘1’’ through the maximum number of tickets to be sold; or in the case of 
a raffle where the winner is determined by a drawing conducted by the Department under the State 
Lottery Law, the universe of eligible ticket numbers must correspond to the universe of eligible 
numbers in the State Lottery drawing. 

 (c)  A raffle ticket shall be sold for the price stated on the ticket. 

 (d)  A person may not be required to be present at a raffle drawing to be eligible for the prize drawing 
or to claim the prize awarded. 

 (e)  A ticket seller shall return the stubs or other detachable section of tickets sold to the eligible 
organization. The eligible organization shall then place each stub or other detachable section of ticket 
sold into a receptacle out of which the winning tickets are to be drawn. The receptacle must be 
designed so that each ticket placed therein has an equal opportunity with every other ticket to be the 
one withdrawn. 

 (f)  If a ticket stub or other detachable portion was not placed in the receptacle from which the 
winners were drawn, prior to the drawing, the purchase price of the ticket must be refunded to the 
purchaser. 

 (g)  The purchaser’s name, address and telephone number must appear on the stubs or other 
detachable section. 

 

Q:     How many raffles can my organization hold? 

A:     The number of raffles held would be dictated by monthly prize limits as set forth in §328.302 of 
the Act. 

 

Q:     Can the advertised date for a raffle drawing be postponed? 

A:     Yes, but only if: (1) weather or a state of emergency declared by the Governor has caused a 
postponement of the event at which the drawing was to occur; or (2) not enough tickets are sold to 
cover the cost of the prizes and an extension will make a material difference.  See 61 Pa.Code 
§901.746.   
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Q:     What procedure must a licensed organization follow if a raffle prize goes unclaimed? 

A:     If a raffle prize remains unclaimed by the winner for 90 days following the date of the raffle 
drawing and the club has made a good faith effort to contact the winner via telephone and registered 
mail, for redemption of the prize, the licensed eligible organization may retain the prize or award it in 
another game of chance.  A record of the attempted contact shall be maintained for a minimum of 2 
years.  See 61 Pa.Code §901.746. 

 


